Koffie en eetbare kleuren

Woensdag 1 juli. Het is een warme dag. Samen met beeldend kunstenaar Martien Op den Velde geef ik een workshop in Ontmoetingscentrum Zeist. Met In geuren en kleuren ronden we het eerste jaar van Lang Leve Kunst af. Actief bezig zijn met kunst heeft een positief effect op de gezondheid en het welzijn van ouderen (met dementie). Voor vandaag hebben we de handen ineengeslagen. Woord ontmoet beeld en beeld ontmoet woord.

Rond de grote, rechthoekige tafel hebben zich twaalf deelnemers verzameld. Ramen staan open, ventilatoren zoemen. We gaan aan de slag met woorden vangen rond de geur van koffie, een stilleven tekenen met een kan en kopjes, eetbare kleuren schilderen en een vrij vers schrijven over lievelingseten. De sfeer is gemoedelijk. Er wordt aandachtig gewerkt en een beetje heen en weer gepraat. Hier klinkt een lach, daar vloeit een traan.

Mijn indruk is dat de stillevens de koffieschrijfsels versterken en dat de gerechtverzen de eetbare kleuren verdiepen. Voor herhaling vatbaar. Tegen half vier vraag ik om een paar woorden die bij de middag passen. Lol, wonderlijk en leuk en gezellig komen diverse keren langs. Verder twee mooie oneliners: ‘Het is goed zo’ en ‘We zijn allemaal Picasso’s’.

Na afloop zegt een van de deelnemers: ‘Ik zie altijd erg tegen nieuwe dingen op, omdat ik bang ben dat ik het niet kan. Maar het is helemaal niet moeilijk. Ik heb er gewoon plezier in.’ Schrijven en schilderen: iedereen kan het.

Voorlezen koffieschrijfsel

Schilderen eetbare kleuren

Reageren op KOFFIE ?  Stuur dan een berichtje naar monique@krachtverhalen.nl
Ook als je belangstelling hebt voor het boekje WOORDEN VANGEN – Creatief schrijven met ouderen -. De volgende blogpost verschijnt in september.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.