Vorige week vrijdag gaf ik workshops Creatief schrijven in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Een-op-een, met de zintuigen als rode draad. Zintuiglijke ervaringen lenen zich uitstekend om uit het hoofd te raken, herinneringen opnieuw te beleven en woorden te laten opborrelen. Het liefst heb ik het met kinderen over ‘praten op papier’. Lekker laagdrempelig. Want wie herinnert zich niet het beruchte opstel van vroeger. Ik schoot er spontaan van in een writer’s block. Nu nog trouwens, als ik alleen mijn hersens aan het werk zet.
Speciaal voor de gelegenheid heb ik een oude rolkoffer verbouwd. Handig om alle spullen in mee te nemen en het oog wil natuurlijk ook wat. Aandacht verzekerd wanneer ik de kamers in het ziekenhuis binnenkom. Een meisje van elf, met een Nederlandse moeder en een buitenlandse vader, heeft net een derde operatie achter de rug. Ze is voor negen maanden in Nederland. Het gezin logeert bij de grootouders. Met haar praat ik over haar lievelingseten. De kippenpootjes van oma. Als ze die ruikt, fleurt ze meteen op. Hoe rot ze zich ook voelt.
Uit de kaartenset Wat de zintuigen zeggen kiest ze de jonge olifant die tevreden tegen de moederpoot aanleunt. Tijd voor een knuffel. Daar heeft ze wel behoefte aan. Zonder gêne vraagt ze haar moeder erom. Een moment van stille aanraking. Ter afsluiting van de workshop een schrijfoefening. Fantaseren over welk dier ze voor een dag zou willen zijn.
Even loskomen van ziekte, pijn en ongemak. Even een twinkeling in de ogen zien. Een eiland van rust tussen de bedrijvigheid van dokters, verpleegkundigen, medepatiënten en behandelingen.
Cretien van Campen schrijft in zijn boek Gekleurd verleden – Verhalen over het geheugen van de zintuigen –: ‘Waarom zou je nu niet beginnen met de herbeleving van je verleden? Je kunt het opschrijven als Proust, dat kan helpen, maar niet iedereen is even literair begaafd. Eenvoudiger kun je het verleden ook herbeleven, door je in rust en afzondering te concentreren op de zintuiglijke indrukken van je lichaam en het verleden zich laten aandienen in mentale collages van kleuren, klanken, geuren en aanrakingen. Daar is een mooi Nederlands woord voor: mijmeren.’