Mooi werk

Afgelopen vrijdag is de Maand van de Spiritualiteit begonnen. Dit jaar is het thema Werk in evenwicht. Ter gelegenheid hiervan is het essay Mooi werk van Ben Tiggelaar verschenen. Wat bepaalt ons werkgeluk? Tiggelaar onderscheidt drie dimensies: plezierig werk, goed werk en zinvol werk.

Plezierig werk draait vooral om ontvangen. Sociale acceptatie, zekerheid, eerlijkheid en respect. Bij goed werk is ‘doen’ het sleutelwoord. Lekker bezig zijn. Je sterke punten inzetten, meebeslissen, presteren en jezelf ontwikkelen. Zinvol wordt ons werk als we geven. Ons inzetten voor een hoger doel. Iets dat ons voorziet van een ‘waarom’ achter ons werk.

In de afgelopen jaren ben ik op zoek gegaan naar een nieuw evenwicht in mijn werk. Vanuit een groeiende behoefte aan collega’s, structuur en zekerheid. Dat is gelukt. Sinds september vorig jaar werk ik twee dagen per week bij boekhandel Kramer & Van Doorn in Zeist. Naast mijn zelfstandige activiteiten. Mensen stimuleren hun verhaal te vertellen, op te (laten) schrijven en mooie boeken te lezen. Een fijne combinatie.

Met goed en plezierig werk zit het nu wel snor. Maar wat maakt werk zinvol? Voor mij schuilt het in kleine dingen. Iemand blij maken met de juiste woorden. Iemand raken met een verhaal. Iemand enthousiast krijgen voor een boek. Iemand verrassen omdat je dat ene boek alsnog hebt gevonden. Voelbaar maken dat je aandacht voor de ander hebt.

Wat geeft jou plezier in je werk? Wat zorgt ervoor dat het goed en zinvol is? Volgens Ben Tiggelaar ben je nooit klaar met deze vragen. Mooi werk blijft werk in uitvoering.

Reageren op MOOI WERK?  Stuur dan een berichtje naar monique@krachtverhalen.nl

foto KenVD

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.