Visdag vol verhalen

Zaterdag, 5 november 2011. De wekker gaat om 6.00 uur. Het gebeurt niet vaak dat ik in het weekend zo vroeg opsta. Dit keer maak ik graag een uitzondering voor de Vuntus Visdag. Een initiatief van een club vissers uit Loosdrecht die iedere eerste zaterdag van november de plas opgaan. Om snoeken en (snoek)baarzen te vangen. Wie de grootste snoek vangt mag zich Kanjerkoning noemen. De Vuntusdag bestaat al sinds 1958. Inmiddels is het gezelschap uitgegroeid van een kleine twintig tot honderd deelnemers. Fotograaf Harold en ik gaan vandaag een reportage maken voor het jubileumboek wat in 2012 uitkomt.
De lucht is nog grijsblauw, ochtendrood schemert. Het belooft een mooie dag te worden. Tegen achten arriveren we bij café Dunne Dirk, dorpskroeg en verzamelplek van oudsher. Vissers lopen in en uit om zich in te schrijven en een eerste hartversterker te drinken. Voor de meesten is dat koffie, voor sommigen al een borrel.
Ik vaar met de ‘meetboot’ van Henk en Kees mee. ’s Ochtends struinen we een deel van de Loosdrechtse Plassen af. Voor een praatje hier en daar en op zoek naar vissers met een goede vangst aan boord. Snoeken vanaf 90 centimeter moeten namelijk officieel worden gemeten en daarna teruggezet.
Traditiegetrouw is er tussen de middag erwtensoep en roggebrood met spek. Nu komen de anekdotes en sterke verhalen pas goed los. Over tot zinken gebrachte roeiboten, dronken gevoerde eenden en het stiekem opeten van de zalm en paling van andermans broodjes.
’s Middags ga ik aan boord bij Bas, Koen en Olaf. De zon staat hoog aan de hemel, het is zestien graden en windstil. De warmste Vuntusdag ooit. Hoewel ik die middag geen snoek zie, blijken er later wel degelijk vissers goed beet te hebben gehad. Bij terugkomst in Dunne Dirk staat de biljarttafel vol met zinnige en onzinnige cadeaus voor de prijsuitreiking.
Tom, sinds 1993 voorzitter van het Vuntuscomité, houdt zijn beroemde en beruchte toespraak. Niets of niemand ontsnapt aan zijn scherpe tong. Zijn vismaten noemen hem gekscherend vismeester of viscalist: een woordspeling op zijn passie en beroep als fiscaal juridisch adviseur. De winnaar van 2011 is Tom himself. Met een snoek van 98 centimeter. Na 38 jaar gaat een lang gekoesterde wens eindelijk in vervulling. Een keer de Vuntusdag winnen. Want al gaat het dan vooral om de gezelligheid, vlak de onderlinge competitie niet uit. Boys will be boys.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Visdag vol verhalen

  1. Jacqueline schreef:

    Ha die Monique,
    Wat heb ik weer heerlijk ‘gesmuld’ van je laatste column. Ik aanschouwde het ochtendrood, ik rook de vislucht, ik dobberde mee….. Kortom je nam me met je verhaal mee en dat vind ik toch altijd weer zo knap van je. Je laat me via jouw verhaal meegenieten en dat is een gave Monique. Ik hoop nog vele keren door jouw woorden mee op reis genomen te worden!
    hartelijke groet,
    Jacqueline

Reacties zijn gesloten.